zondag 18 januari 2015

Hoe overleef je Blue Monday TIP 2



Van de week heb ik over tip 1 geblogd en daarop veel reacties gekregen.
De tip verdient dus nog enige uitleg.

Tip 1. Vraag jezelf af is het waar? Welke waarheid hecht jij aan je gedachten?
Het zijn niet de negatieve gedachtes maar de waarheid die je eraan hecht die je depri maken.

Want wat gebeurt er als je tip 1 opvolgt? Je stapt uit de drama driehoek.

Dramadriehoek?
Sommige hebben hier misschien wel eens van gehoord maar anderen weer niet.
Blue Monday, net als alle andere dagen, zou zo maar eens zo’n dag kunnen zijn dat je in de drama driehoek belandt. Van slachtoffer schiet je naar helper of naar aanklager en visa versa. Ik zal je een voorbeeld van een slachtoffer geven: “Ik voel mij zo depri want ik heb een saaie baan en voorlopig kan ik niet op vakantie” Het gevolg zou zo maar eens een depressie kunnen zijn.

Maar het kan ook zo zijn dat je gaat beschuldigen of te wel je wordt een aanklager.
“En dat komt allemaal door die saaie baan en door mijn stomme collega’s en vooral mijn baas kan zo zeiken, het is allemaal zijn/haar schuld” Het gevolg is is agressie en woede.

In de dramadriehoek komt ook een redder voor, die van alles voor collega’s (of vrienden/familie) uit handen neemt en altijd aan het helpen is. Het gevolg is meestal wanhoop of frustratie; “Ik doe zo mijn best maar kunnen ze nou niet eens wat zelf doen”

En zoals je op de tekening ziet staat de dramadriehoek op een wankel punt. Je voelt je beter als je vanuit de dramadriehoek naar de groei- of geluksdriehoek gaat.
Deze driehoek heeft een stabiele basis.

Tip 2. Ontsnap uit de dramadriehoek

Maar hoe ontsnap je nu uit alle drama?
Als je merkt dat je in de slachtoffer rol zit, dan volg je tip 1 op. Is het waar? Onderzoek of het klopt wat je zegt/doet. Wees open en onderzoek verschillende mogelijkheden.
Als je constateert dat je dat je in de rol van aanklager zit wees dan duidelijk en geef je eigen grenzen aan maar met respect voor jezelf en anderen.
En ben je een redder wordt dan een zorgzame en betrokken coach maar laat ieder zijn of haar eigen keuzes maken en leer de ander vaardiger te worden in plaats het iedere keer weer zelf op te knappen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten